I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, December 5, 2010

Dibelasah kerana Mendirikan Solat

Ini kisah orang yang mampu memotong talian yang menjauhkan diri daripada Rahmat Allah, biarpun berhadapan dengan kesukaran.

Hamdi (bukan nama sebenar) adalah seorang warga Nepal yang bekerja sebagai buruh di negara ini. Hamdi memeluk agama Islam sesudah mendapat petunjuk daripada Allah.

   Walau bagaimanapun, tindakan Hamdi tidak disenangi oleh rakan-rakan senegaranya yang beragama Hindu. Hampir 20 orang rakan senegara yang tinggal bersamanya, bertindak mencerca dan memerlinya. Keadaan itu menyebabkan Hamdi tidak berani menzahirkan buku asas belajar al-Quran yang ada padanya. Buku itu disembunyikan di dalam bajunya setiap kali dia tidur.

   Selepas tahu mengerjakan solat, Hamdi mula mendirikan solat secara sembunyi-sembunyi. Namun kadangkala ada juga rakan serumah yang terserampak dengannya ketika dia sedang mendirikan sembahyang. Akibatnya, punggungnya ditunjal dan disepak.
   
   Pada suatu hari, ketika berada di kilang tempat kerjanya, Hamdi diperli lagi. Hamdi yang selama ini hanya mendiamkan diri, kali ini menjawab dengan berani, "Saya tidak pernah mengganggu awak dan agama awak!".

   Kata-kata Hamdi itu menyalakan api kemarahan dalam diri lawannya itu. Hamdi ditumbuk dan dibelasah beramai-ramai. Mujurlah Hamdi berjaya melepaskan diri. Apabila peristiwa itu tiba ke pengetahuan pihak pengurusan kilang, Hamdi dan rakan-rakannya dipanggil. Mereka diberi kata dua, sama ada terus bekerja ataupun dihantar pulang ke negeri asal.

   Hamdi pula diberi perangsang oleh ahli-ahli jemaah surau berhampiran tempat tinggalnya. Mereka menguatkan semangat Hamdi supaya terus komited mengerjakan solat biarkan berhadapan dengan ancaman. 

Sekilas, 

Ternyata sekiranya mahu berjaya dalam kerjaya, sembahyang tidak boleh diabaikan. Pendek kata, sekiranya hendak berjaya, perintah Allah mesti diutamakan

"Buat sesuatu dengan bersungguh-sungguh dan selebihnya berserah kepada Allah. Tetapi setiap perkara yang dibuat mesti disertai dengan niat yang betul. Jangan sekali-kali meninggalkan solat lima waktu kerana solat adalah tunjang hidup. Jangan lupa bersedekah dan jangan abaikan kedua ibu bapa"
Falsafah Ali Hassan Mohd Hassan
Pengarah Urusan al-Ikhsan Sports Sdn. Bhd

No comments:

Post a Comment